FLÁVIA MESTRINER BOTELHO

Jr. UX/UI Designer @OBI4wan

“De meeste mensen hebben niet het geld om iets nieuws te leren”

— Flávia Mestriner Botelho

Met een master in sociale wetenschap (antropologie en sociologie) en vijf jaar werkervaring als researcher bij een NGO verliet Flavia (39) vier jaar geleden Brazilië. Het roer moest om. Aangezien de beroepsopties in Brazilië beperkt zijn, vervolgde ze haar reis via Londen naar Schiedam. Om werk. Om de liefde. Om opties af te wegen en uiteindelijk te doen waar je gelukkig van wordt. Met financiële en soms zelfs psychische steun van TechMeUp. Eind goed, al goed. Toch?

“In Brazilië ga je niet zomaar iets anders doen. Je hebt weinig keuzes en het is erg traditioneel qua beroepen; je wordt er dokter, advocaat of socioloog en je doet vervolgens je hele leven hetzelfde. Dat zag ik echt niet zitten. Omdat ik ook een Italiaans paspoort heb, verhuisde ik naar Europa. Naar Londen. Ik had nauwelijks geld en ongeveer twee dagen om een baan te vinden omdat ik anders weer naar huis moest. Ondanks mijn gebrek aan horeca-ervaring werd ik aangenomen in een café. Dat zou in Brazilië ondenkbaar zijn; werken in de horeca is met name iets voor arme mensen. Voor mij, in Londen, was het een manier om de taal beter te leren en mijn rekeningen te betalen. En het was leuk. Zo leuk zelfs dat ik op een gegeven moment chefkok wilde worden, maar na één week in de keuken van The Ivy bleek dat toch iets moeilijker dan verwacht.”

Niet nóg een master Toch opende Europa ook andere deuren. Zo kwam Flavia opnieuw in contact met een jongen die ze had leren kennen tijdens een backpacktrip in 2017. Na acht maanden was het de vraag of hij alles opgaf om bij haar in Londen te wonen of dat zij Londen achterliet om bij hem in Nederland te wonen. De keuze was snel gemaakt. “Ik kende de taal nog niet goed, dus werk vinden ging me moeizaam af. Omdat ik nooit echt verliefd was op mijn eigen vakgebied, stond ik open voor andere sectoren. Mijn -inmiddels- man is Industrial Designer en ik vond dat design ook wel interessant. Zo ontdekte ik ux, volgde enkele online cursussen en reageerde op vacatures, maar werd nergens uitgenodigd. Ik wilde zo graag iets doen, maar nóg een master van twee jaar zag ik niet zitten. En toen vond ik de ux bootcamp van Ironhack…”

Starter mét ervaring “In Londen had ik niets kunnen sparen dus ik had geen geld om de bootcamp te betalen. Mijn man betaalde al voor ons huis en de meeste boodschappen. Het beetje geld dat ik verdiende met mijn baan bij de Fenix Food Factory was niet voldoende om het cursusgeld te betalen. Ik sprak met Nikky (TechMeUp) en smeekte haar zowat om me te helpen. En dat kon ze! De bootcamp was fantastisch, maar toch had ik moeite om na afloop een baan te vinden; voor junior posities heb je een aantal jaar ervaring nodig en ook een stage was moeilijk te bemachtigen. Op een gegeven moment was ik zo moe dat ik tegen een burn-out aanhikte. Ik zette één case op mijn portfolio en sloeg de laptop dicht voor twee weken. Toen ik hem na die tijd opende had ik ineens een bericht; of ik een baan zocht. Ik dacht nog: dat is raar, het zal wel niets zijn.”

Van donateur tot werkgever Flavia kon niet geloven dat dit écht was. Ze zocht de man op Google op en hij bleek van een echt bedrijf te zijn. Er stond alleen maar een senior positie open dus ze besloot te mailen of hij misschien ook een junior zocht. “We raakten aan de praat en tijdens het tweede sollicitatiegesprek belde Nikky toevallig op. Wat bleek? Ik was in gesprek met een van de donateurs van TechMeUp. Na een aanbeveling van Nikky werd ik aangenomen. Afgelopen september ben ik als junior ux designer begonnen bij OBI4wan. Samen met een senior ux designer zijn we de designafdeling aan het opzetten. Een grote uitdaging, maar superleuk om te doen!”

Levensveranderende organisatie “Er zijn zoveel mensen die iets nieuws willen leren om de tech in te gaan, maar de meeste mensen hebben niet het geld om dat te betalen. TechMeUp is echt een levensveranderende organisatie en ik bewonder Nikky enorm. Niet alleen omdat ik door de hulp van haar stichting de bootcamp kon betalen, maar meer nog dat ik door haar iets gevonden heb waarin ik mijn achtergrond en opgedane kennis kan toepassen in een nieuw werkveld waar mijn researchvaardigheden én empathie kan toepassen.”

Foto: Lyanne van Bodegom

 

BENIEUWD WAT TECHMEUP VOOR JOU KAN BETEKENEN?