IGOR GODINHO FIGUEIREDO

Junior Java Developer @Justitiële informatiedienst

“Alles is gegaan zoals het hoorde te gaan” 

— Igor Godinho Figueiredo 

Stel je woont in Brazilië. Je hebt een vriend genaamd Johannes die vernoemd is naar zijn Nederlandse grootvader. Je leest brieven van deze grootvader en raakt zo geïntrigeerd door de naam en afkomst dat je besluit dat Nederland wel een goed land is om een nieuwe taal te leren. En een opleiding te volgen. Drie uiteindelijk. Dit is het verhaal van Igor. 

“Samen met mijn vrouw had ik het er in 2014 over dat we meer talen moesten leren spreken. We woonden ons hele leven al in Brazilië en spraken alleen Portugees. Omdat we onze horizon aan het verbreden waren en droomden van een leven buiten Brazilië, besloot ik Engels te gaan leren. Met die taal kon je overal wel uit de voeten. Omdat het door het verhaal van mijn vriend Johannes voor mij altijd al een droom was naar Nederland te gaan, bekeek mijn vrouw de mogelijkheden en ontdekte veel opties voor internationale studenten. Met mijn achtergrond als illustratie artiest kwam ik in aanmerking voor een verkorte opleiding Creative Media and Game Technology aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Om de opleiding te volgen had je alleen een bepaald niveau Engels nodig. Dat niveau behaalde ik in 2017. Daarna ging het snel. Ik vloog met mijn vrouw en inmiddels tweeënhalf-jarige dochter naar Nederland om een maand later met de opleiding te starten.” 

Zoekjaar
In twee jaar tijd doorloopt Igor de opleiding, daarna volgt een ‘zoekjaar’. Dit betekent een verblijfsvergunning van één jaar om als hoogopgeleide immigrant na je studie een baan te vinden. Maar met een achtergrond als artiest bleek dat best lastig. “Ik hield van design en programmeren, maar ik had nog geen ervaring terwijl zoveel jongeren ermee opgegroeid zijn en daardoor zoveel meer konden dan ik ooit zou kunnen. Mijn korte uitstapje naar de marketing bleek de grooste mismatch ooit. Ik had echt geen motivatie meer om te illustreren dus werkte ik twee jaar lang in een restaurant en nog eens vijf maanden in een productiebedrijf om hier te kunnen blijven wonen. In de tussentijd begon ik me maar verder te verdiepen in Javascript.”

Wijziging in de plannen
Igor wilde best iets anders doen, maar wat? Ruim 2 jaar na zijn afstuderen vond (wederom) zijn vrouw een interessante bootcamp bij Ironhack. Het enige nadeel: de kosten. Gelukkig zijn daar hulplijnen voor: “Ik vond TechMeUp en was meteen aangesproken omdat ze juist minderheden willen helpen met het volgen van een opleiding. Na het insturen van mijn video belde Nikky me twee dagen later. Er was helaas niet genoeg budget dus ze vroeg of we het konden managen met zestig procent van het bedrag. Om toch rond te komen én de opleiding te doen, ging mijn vrouw in de productie werken. Die keuze heeft het verschil gemaakt.”

Van bootcamp naar baan
Ondanks dat Igor door gebrek aan ervaring geen baan na zijn Ironhack bootcamp vindt, koppelt TechMeUp hem na een aantal maanden aan Marcel, manager bij de Experis Academy van ManpowerGroup. “Hij was echt een van de aardigste personen die ik tegenkwam. Na één meeting zei hij al dat hij iets voor me ging regelen. Omdat ik ouder ben dan de gemiddelde beginner op de markt wist hij nog niet precies hoe, maar dat kwam wel goed. Ik mocht, betaald, een extra bootcamp volgen aan de Academy om meer ervaring op te doen.” Het resultaat? “Vanaf oktober start ik mijn nieuwe baan bij de Justitiële informatiedienst als junior java developer. Ik heb echt niets te klagen. Ik geloof echt dat alles zo gegaan is omdat het zo hoorde te gaan.”

Met één verschil misschien: zijn dochter is inmiddels meer Nederlands dan Braziliaans. Dus dat wordt nog wat aankomend WK voetbal.


Foto: Lyanne van Bodegom

 

BENIEUWD WAT TECHMEUP VOOR JOU KAN BETEKENEN?