JAMAL NASSER

Front-end Developer @Ask Phill

“Van piloot naar front-end developer”

— Jamal Nasser

Drie jaar geleden verhuisde Jamal (26) van Libanon naar Nederland. Voor de liefde. Met een diploma van de luchtvaartschool én een vliegbrevet op zak was het plan een baan als piloot of iets gerelateerds te vinden. Hij besluit zich eerst te settelen en het land ontdekken. Wanneer de pandemie toeslaat vraagt Jamal zich nog maar één ding af: waar zie ik mezelf in vijf jaar?

“De pandemie maakte het onmogelijk voor me om een baan in de luchtvaartsector te vinden. Omdat ik niet thuis wilde zitten werkte ik in een hotel, maar ook die sector werd enorm getroffen. Steeds vaker vroeg ik me af wat ik moest doen met mijn leven. Waar ik mezelf over vijf jaar zag staan. Wat ik dan zou doen. Ik was altijd al geïnteresseerd in IT en in code schrijven dat ik dacht: oké, misschien is dat een goede optie om verder te onderzoeken. Ik besloot meer te gaan leren. Volgde cursussen online, ging aan de slag met code en probeerde mijn eigen vaardigheden te verbeteren. Toen besefte ik me dat ik een échte opleiding nodig had om een baan in deze sector te vinden.”

AT5 Jamal bekeek allerlei opties in en rondom Amsterdam. Hij vond een scala aan korte, intensieve bootcamps, maar vond die van Ironhack het meest interessantst. “Het enige dat me tegenhield was het financiële plaatje. Ik moest een flinke som geld in één keer betalen en dat kon ik niet. Dus liet ik het even aan me voorbijgaan. Tot ik op een avond naar AT5 keek en de verslaggever het over TechMeUp had. Mijn hart maakte een vreugdesprongetje want ik wist meteen dat dit dé mogelijkheid was om de opleiding toch te kunnen volgen. Ik ging naar de website en meldde me aan. Het was nog even spannend, maar na het insturen van een korte video over waarom ik van carrière wilde wisselen werd mijn aanvraag goedgekeurd!”

Starter met ervaring Van maart tot eind mei volgt Jamal de bootcamp. Niet alleen leert hij hier de basisbeginselen van het coderen, maar krijgt hij ook tips en tricks over hoe hij later een baan in de industrie vindt. En hoe hij kan opvallen tussen andere developers. Maar ondanks al die vaardigheden blijkt het heel lastig een baan te vinden als starter. “Er zijn veel sollicitanten voor junior functies en ondanks de noemer ‘starter’ zoeken ze toch vaak mensen met één of twee jaar ervaring. Dat had ik natuurlijk niet dus kreeg ik in 95% van de gevallen een afwijzing. Ik vond het zo frustrerend dat dat was vanwege mijn ervaring en niet zozeer vanwege mijn skills.”

Banenjacht Jamal ontdekt een bedrijf genaamd Ask Phill. Hij solliciteert op een baan, maar krijgt uiteindelijk een stage van drie maanden aangeboden mét een baan in het vooruitzicht als de stage goed gaat. “Dat leek me een goede kans om het gat tussen nul en een beetje ervaring te dichten. Ik zag het ook als overgang tussen (nog meer) leren en werken dus begon ik midden augustus met mijn stage. Ze hebben zich aan hun woord gehouden want in november kreeg ik een voltijds baan aangeboden. Nu ben ik officieel front-end developer.”

Geen zorgen Zonder TechMeUp en hun financiële steun had ik dit nooit binnen een paar maanden bereikt. De cursus was bovendien zo intensief dat ik vijf maanden niet kon werken. Door een beetje extra geld bovenop het cursusgeld te lenen kon ik ook mijn rekeningen betalen zodat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Nu maak ik maandelijks 10% van mijn salaris naar ze over net zolang tot ik alles terugbetaald heb en ze weer een andere student kunnen helpen. Ik vind het een ontzettend goed systeem. TechMeUp maakt echt hét verschil.”

Foto: Lyanne van Bodegom

 

BENIEUWD WAT TECHMEUP VOOR JOU KAN BETEKENEN?